На 28 юни служителите на ДП РАО засадиха четири магнолии около новата беседка за ритуали в Ботев парк. Служителите на предприятието подновиха и трите алпинеума до паметника на капитана на кораба „Радецки” Дагоберт Енглендер. На борда на историческия кораб децата нарисуваха прекрасни рисунки, посветени на реката.

На 29 юни служителите на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, заедно с гости от Басейнова Дирекция „Дунавски район” гр. Плевен, проведоха акция по почистване на парка от нерегламентирано изхвърлени отпадъци, в която се включиха и ученици от ПГЯЕ „Игор Курчатов”. След почистването беше изнесена беседа за Орнитологично важните места в района на Козлодуй от Велислава Спасова - еколог в община Козлодуй, и отново наблюдавахме характерни представители на орнитофауната в района.

На 5 юли ни бяха на гости деца от община Мизия, които плаваха с кораба „Радецки”, включиха се във викторина с любознателни въпроси за реката и получиха награди.

Наскоро стартира и международна инициатива за почистването на брега и водите на Дунав от пластмасови отпадъци, в която се включи и България. Зоните за почистване се избират въз основа на подробен анализ на начина, по който теченията и географските особености на реката предизвикват натрупване на отпадъци от пластмаси в определени участъци.

Река Дунав има огромно европейско значение като транспортен коридор, източник на поминък за рибарите, резервоар за прясна вода и дом на редица редки и защитени видове растения и животни. Като обединител на 19 европейски държави ние имаме обща европейска отговорност да опазим нея и защитените територии по поречието й чисти и непокътнати. Община Козлодуй се старае да даде своя принос за опазването на втората по големина европейска река.