„Останахме с впечатление, че инициативата се приема добре от колегите и директорите на детските градини и училищата, затова я спазваме от доста дълго време, каза инж. Евгения Христова и пожела на децата в навечерието на тези светли празници да са много добри, здрави, умни и Дядо Коледа да им донесе много подаръци.“

От Ротари клуб в Мездра бяха изработили специална украса с емблемата на организацията, която е символ на обединението и социалната ангажираност на клубовете по света.

„Една от идеите на организацията е хората да се обединяват и да създават добри дела. Това дава добър пример и вдъхновява останалите“, сподели Свилена Драгановска, която е член на клуба.

Ротари клуб в Мездра е основан през 2009 г. и към настоящия момент има 12 членове. Негов председател тази година е инж. Евгения Христова. Важна разлика между Ротари и други организации е, че участието в него става само при покана и се основава на парадигмата на основателите да има по един представител от всеки бизнес, професия или институция в общността.

Ротари е доброволческа, хуманитарна и неправителствена организация с нестопанска цел със седалище в Еванстън, окръг Кук, щата Илинойс, САЩ. Създадена е на 23 февруари 1905 г.

Първият Ротари клуб в България е основан в София на 22 април 1933 г., а 3 години по-късно е удостоверен такъв и в Русе. Следва чартирането на клубове в Бургас, Варна, Пловдив и Плевен.

По време на Втората световна война Ротари клубовете в Царство България са забранени със Закона за защита на нацията (ДВ, бр. 16 от 23 януари 1941 г.) и са разпуснати като тайно общество. През 1951 г. организацията отново е забранена от болшевизираните комунисти в НРБ.

Ротарианството е възстановено през 1990 г., след като демократичните промени вече позволяват това. Към момента в страната година има над 90 клуба.