Община Берковица ще се включи в световната инициатива „Пробуждане с хоро“ на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“, а площад „Йордан Радичков“ ще се превърне в сцена на българския фолклор. Пъстрите национални носии и мелодичните фолклорни ритми, емблема на нашето българско самосъзнание, ще бъдат задължителна част от събитието.

За пета поредна година на Националния празник на Република България – 3 март, организаторите на инициативата отправят призив за обединение на българите у нас и по света със символа на непобедимия ни дух – българското хоро. В този ден навсякъде по света, където има наши сънародници, ще се извият кръшни народни хора.

За първи път жители и гости на Берковица ще се хванат за ръце и обединени ще изразят своята воля за единство в инициативата „Пробуждане с хоро“. След тържественото честване на Националния празник, красотата на българските шевици и звучните народни ритми ще завладеят всички присъстващи с богатството и оригиналността си.

В инициативата ще се включат фолклорни състави, клубове и групи, както и много деца и ученици от училищата и детските градини в община Берковица, граждани.