В Богоявленския ритуал се включиха 20-на смелчаци от селото, предимно младежи. Най-бърз и съобразителен от тях се оказа 27-годишният Владимир Петров, който „спаси” кръста и заслужи паричната награда, връчена му от кмета на Зверино Цанко Цанев.

Подготовката на проявата стартира три месеца по-рано по инициатива на група местни родолюбци, обединени от каузата традициите да бъдат възродени, сподели главният организатор на събитието Борислав Радославов. Особен колорит на честването придаде присъствието на Войводата Христо Ботев, в ролята на който се превъплъти Искрен Красимиров, основател на проекта "НЕзабравимата България".

Несъмнено най-атрактивният момент обаче беше мъжкото хоро, което се изви накрая в ледените води на река Златица под ритмите на тъпан и гайди. Юначни българи, премени в народни носии и с националния трибагреник в ръце, огласиха Искърското дефиле с песни и радостни възгласи.

***

Десетки миряни и духовници от района на Искърското дефиле се събраха на 18 март на площада в Зверино, за да посрещнат своя нов духовен водач - митрополит Григорий, на път за Враца, където по-късно беше извършена неговата интронизация, въвеждане начело на Врачанската Св. митрополия. На същото място, на границата между Софийска и Врачанска епархии, навремето, през есента на 1974 г., е бил посрещнат починалия в края на миналата година митрополит Калиник.

Придружаван от Старозагорския митрополит Киприян и от Мелнишкия епископ Герасим, митрополит Григорий беше приветстван с "Добре дошъл” от епархийския съветник Иван Аспарухов, дългогодишен кмет на Мездра и от старши епархийския съветник иконом Младен Славков, който му подари архиерейски посох (жезъл) - символ на църковната власт на новия владика, и ковчеже с пръст от земята на Врачанска епархия.

"Задължавам се да обичам тази земя, да се трудя на тази земя и да помня, че тази е земята, чиито избиратели ме избраха за йерей. Надявам се да бъда един достоен последовател на моите предшественици, които също са живели на тази земя, обикнали са я и са се потрудили за преуспяването на Врачанска епархия”, бяха първите думи на митрополит Григорий на врачанска земя.

По-сетне новоизбраният владика беше посрещнат по стар български обичай с хляб и сол от деца, пременени в народни носии. Малките християнчета от СИП "Религия" в Средно училище "Св. Климент Охридски” казаха Господнята молитва "Отче наш” и пожелаха: "На многая и благая лета, Високопреосвещени, Владико!”

Тържествената церемония завърши с изпълнение на "Многая лета”, в което се включиха всички присъстващи.

***

С възстановка на северняшка сватба известният мездренски стоматолог д-р Ивайло Тодоров и неговата чаровна изгора, столичанката Мария Спасова минаха под венчило пред многохилядно множество на Втория национален фолклорен събор "Леденика”, провел се във Врачанския Балкан. Както повелява традицията, младоженецът, който е дългогодишен танцьор и общински съветник, се бе накиприл в северняшка носия, а булката, научен работник в БАН, дойде пременена в кюстендилска сая.

По време на възстановката танцьори от Ансамбъл "Мездра” пресъздадоха народни обреди и обичаи, характерни за някогашната българска сватба - приготвяне на сватбените хлябове и на сватбената уруглица, бръснене на младоженеца и сплитане на невестата, вземане на кръстниците и "откупуване” на булката, които бяха съпроводени с изпълнение на сватбени хора и песни. Кумуваха кметът на Враца Калин Каменов и неговата съпруга Мария.

След сватбения, дойде време и за гражданския ритуал, по време на който д-р Ивайло Тодоров и неговата невеста изрекоха заветното "Да”.

За сватбата на сем. Тодорови дойдоха "тежки" гости: живият класик на българската литература Антон Дончев, който подари на младоженците най-новото издание на своя емблематичен роман „Време разделно”, и министърът на туризма Николина Ангелкова. Накрая младоженците бяха благословени от Врачанския митрополит Григорий, които им подари икона на небесния закрилник на Враца Св. Софроний Врачански.

По-сетне младоженците и техните над 1 200 гости, облечени в народни носии, седнаха на празничната трапеза, разпъната на поляната край „Леденика” на 12 40-метрови месали. Всички хранителни продукти, ястия и посуда на трапезата бяха местно производство.

За незабравимия празник на българщината допринесоха виртуозите от Берковската духова музика и победителят в Международния фестивал "Пирин Фолк" Сандански 2016 Светлин Миланов.

***

Бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски, който през 2017-та чества 80-годишен юбилей, и членове на кралски фамилии от цяла Европа посетиха на 17 юни Черепишкия манастир "Успение Богородично”. Визита в светата обител бе част от програмата за отбелязване на кръглата годишнина на последния български цар и бивш премиер на страната.

Специално за височайшите гости, уважили юбилея на Симеон II, бе организирано атракционно пътуване с влак от столицата до Черепиш с ретро композицията "Корона Експрес”, теглена от най-бързоходния парен локомотив у нас 05.01. Знатните особи бяха настанени в луксозните вагон-салони на т. нар. "царски влак”, ползван навремето от Цар Борис III.

Симеон II беше приветстван с "Добре дошъл!” от Врачанския митрополит Григорий, който му подари реплики на Рогозенското съкровище, а кметът на Мездра Генади Събков се отчете с реплика на древноримската златна монета „ауреус”, намерена при археологическите разкопки на крепостта "Калето”.

Светата обител посрещна царските особи с празничен камбанен звън. В чест на царското семейство митрополит Григорий отслужи литургия в манастирската църква. Да се черкуват в храма влязоха сестрата на Симеон Мария-Луиза, съпругата му Маргарита Гомес-Асебо, дъщеря му Калина и синовете му Кубрат и Константин-Асен.

Сред знатните особи бяха бившата кралица на Испания София, принц Александър Караджорджевич от сръбската кралска династия, синът на последния албански крал принц Лека II, дъщерята на бившия румънски крал принцеса Маргарита и съпругът й принц Раду, доайенът на фамилията Сакск-Кобург-Гота принц Андреас.

***

Навръх големия християнски празник Отдание на Успение Богородично - 23 август, в Мездра се състоя родова среща на един от най-старите родове във врачанското село Добролево - Кривошийския. Поводът, който събра повече от 80 представители на тази фамилия от четири поколения, бе посещението у нас на старейшината на рода - доайена на българската емиграция в САЩ, 87-годишния Миро Гергов, който от близо шест десетилетия живее в американския град Бъфало, щата Ню Йорк.

Главен инициатор и организатор на родовата среща бе неговият племенник Тихомир Благоев, собственик на хотелски комплекс. На поканата се отзоваха близки и роднини на Миро Гергов от цяла България - от родното му село Добролево, Мездра, Враца, София, Пловдив и др. Някои от тях се виждаха за пръв път от доста време насам, а други, от по-младите, се запознаха едва сега.

Началото на празника даде отец Георги Няголов, който отслужи водосвет за здраве и душевно спасение на потомците на фамилията Кривошийски. Специален поздрав към най-възрастния представител на рода отправиха танцьорите от Ансамбъл "Мездра", които изненадаха приятно Бай Миро с подбрани композиции от различни фолклорни области на страната, а накрая го премениха в народна носия и го поканиха да се хване на хорото.

За незабравимото тържество на българщината допринесоха също изпълненията на стария национален химн „Шуми Марица” и на незабравими патриотични песни като „Я кажи ми, облаче ле бяло”, „Нашата мила, родна страна” и „Каде и да одиш”. Както подобава, вечерта на съхранената родова памет завърши с пищна заря, която озари небето над Мездра.

"Много ми е мило това тържество, сподели видимо развълнуван пред събралото се множество Миро Гергов. Няма да го забравя никога. Винаги ще го помня и ще разказвам за него и на оня свят. Българин съм се родил и българин ще си остана докрай, където и да съм по света.

От все сърце Ви пожелавам здраве, благоденствие и... по-малко политика да правите. Това е по-хубаво и по-добро за Родината. Тогава България ще възкръсне и отново ще бъде, както си я спомням като малък през 1941 г. - от Бяло море до Дунава и от Черно море до Охрид. Да живее България! Вечна слава на героите мъченици за нейната Свобода! Няма да се предаваме! Борбата продължава!”

А за живота и делото на Бай Миро могат да се напишат трактати. Закърмен с идеите на Българските национални легиони, с издадени две смъртни присъди, емигрант от близо седем десетилетия, върл антикомунист, подпредседател на най-голямата емигрантска организация в Щатите - Българския национален фронт, но преди всичко голям патриот и родолюбец.

Срещал се е лично с редица американски президенти, между които Дуайт Айзенхауер, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Доналд Тръмп, както и с множество видни български революционери като Ванче Михайлов. Дългогодишно приятелство го свързва с д-р Иван Дочев и с Негово Величество Цар Симеон II, с когото при сегашната си визита у нас се среща в Двореца Врана. Един изключителен човек с бодър дух, несломима воля и България в сърцето си.

"Родих се оптимист и такъв ще бъда през целия си живот, споделя Миро Гергов. Този оптимизъм ме предпазваше от смъртта, с която съм се срещал десетки пъти. Въпреки моята преклонна възраст, аз се чувствам бодър и готов за борба, в името на свободата и благоденствието на моя велик народ. Вярвам, че скоро той ще тръгне по пътя на благоденствието и ще заеме своето достойно място всред другите народи. България е била и ще пребъде!”

***

На знаковата дата в най-новата българска история - 9 септември, в мездренското село Игнатица се случи паметно събитие. В деня на св. праведни богоотци Йоаким и Анна беше извършена първата венчавка в православния храм "Св. Игнатий Богоносец”, който бе осветен преди едно десетилетие - навръх Игнажден 2007 г.

След като миналата пролет сключили граждански брак във Франция, където живеят, балканджийката Богдана Костова, която е племенничка на кмета на селото Иво Костов, и 39-годишният Илия Савов от Мездра, професионален военнослужещ във Френския чуждестранен легион, решиха да узаконят връзката си като се врекат и пред Бога.

Пременени в северняшки народни носии, младоженците бяха въведени в храма от своите кумове - сем. Димо и Силвина Йорданови от Бургас. Изборът на кумове не бе случаен - Димо и Илия са приятели и „братя по оръжие” повече от 20 години, заедно навремето завършили НВУ "Васил Левски” във Велико Търново. Венчавката извърши йеромонах Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир.

След венчавката на Илия и Богдана дойде време за кръщавката на техния първороден син - 5-месечния Явор. Кръстница на малкия юнак стана Поля Комарска от Видин, която заедно с нейния съпруг са кумували на сем. Савови при сключването на гражданския им брак във Франция.

Венчавката и кръщенето уважиха близки, роднини и приятели на младоженците. Сред тях беше майката на булката Мариана, която си дойде специално за църковния брак на дъщеря си от Италия, и бабата на Бони - 80-годишната Богдана Бенкова, на която е кръстена.

По-сетне щастливите младоженци и техните гости седнаха на сватбената трапеза, подредена в салона на местното кметство. За празничното им настроение се погрижи Новаченската духова музика с ръководител отец Васил Николов. Чак до икиндия на площада в Игнатица се виха кръшни хора, на които за пръв път в живота си се хвана и младоженецът легионер.

***

Да навършиш 100 години в навечерието на Нова година сред любимите и най-близките хора. На прага на новата година, кандидат-подофицер Испиридон Ивановски, най-възрастният сред ветераните от Втората световна война, закръгли цял век живот. Живот, изпълнен с трудности, с радости, със спомени и надежди. Дядо Испиридон Ивановски е роден в кюстендилското село Еремия в далечната 1917 г. Днес столетникът живее при дъщеря си в Мездра, заобиколен от внуци и правнуци.

За 100-годишния юбилей, в дома на юбиляря се събраха четири поколения от големия род, дошли от близо и далеч, за да празнуват заедно. Голямата фамилия на дядо Испиридон непрекъснато се е разраствала във времето и днес усмихнат и щастлив, той не можеше да се нарадва на своите четирима внуци и седмината правнуци. С насълзени очи виновникът за родовия празник с гордост разказваше за своите наследници.

Дядо Испиридон с вълнение каза, че най-голямото щастие за него е да ги вижда всички заедно и все така да се обичат и да се ценят. Със закачлива усмивка и с неподправено чувство за хумор, столетникът призна, че се чувства като петнадесетгодишен, защото наскоро е прочел за един "старец“, който е на 115 години.

Сега с нетърпение очаква да се появят и първите му пра-правнуци, за да ги види и да им се порадва.

На празника на юбиляря специални гости бяха представители на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, водени от председателя Лъчезар Генов, председателя на Общинския съюз в Мездра инж. Стефчо Симеонов, както и неговият боен другар - 93-годишният о. з. кап. Илия Григоров от Влашко село (дн. Царевец).

За своя вековен юбилей той получи поздравителни адреси от Съюза на ветераните на България, от Съюза на ветераните - Враца, Съюза на ветераните - Мездра. Но най-трогателен бе моментът, в който дядо Испиридон получи специален поздравителен адрес от община Невестино. Сълзи на радост, примесени с тъга, че е далече от родния си край.

Председателят на на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Лъчезар Генов каза, че за него е чест да присъства на този специален ден, защото живите фронтоваци в нашия край остават все по-малко: "Гордея се, че все още ги има тези герои, тези истински българи, но законите на времето са неумолими. Аз съм потомък на загинали още през Първата световна война герои и за мен е повече от дълг да почитам и пазя не само паметта на загиналите, а и да отдавам дължимото на оцелелите. Това са хора, които са давали живота си в името на родината, в името на България. Докато ги има тях, ние сме длъжни да се грижим за тях и да ги почитаме, защото те са живата памет, която ние трябва да предадем на своите деца и внуци!“