“Към момента всички областни дирекции са ангажирани, екипите от Пътна и Охранителна полиция са ангажирани също за обезпечаване на сигурността по време на баловете”, каза още Велинов.

Мария Ботева от “Пътна полиция” каза, че всичко, което е направено по време на осигуряване на безопасността по време на абитуриентските балове, е свързано с контролиране на движението както в населените, така и в извън населените места, след което уточни, че освен контрол при абитуриентите, то и такъв ще има и при многото екскурзии, които протичат в страната в момента.

“Всичко това е ангажимент на полицията и ние сме създали максимална организация, за да може екипите на Пътна, Охранителна полиция и всички, които имат правомощия да осъществяват контрол по закона за движение по пътищата, да осигурят безопасността на гражданите”, подчерта още Мария Ботева, след което отбеляза, че контрол ще бъде осъществен не само на празнуващите, но и на не празнуващите.

“Нарушение е, когато се показваме извън колата по време на движение, когато се превишават допустимите места в автомобилите. Между 20 и 50 лв. според това какво е нарушението ще бъдат и санкциите”, поясни още тя, след което припомни, че трябва да се използват обезопасителни колани както в автомобилите, така и в автобусите и микробусите по време на екскурзиите.

“Нека и родителите да проведат една приятелска беседа със своите родители, че животът е по-важен от всичко останало, че би следвало да бъдат в превозните средства в нормално състояние и да не превръщат улиците в опасни места както за себе си, така и за останалите граждани”, призова служителят на Пътна полиция.

Мария Ботева каза, че за миналата година са настъпили 6 ПТП-та с превозни средства, шофирани от абитуриенти, като от тях 3 са на територията на Областна дирекция на МВР Силистра, а останалите във Варна, Видин и Хасково. “От тях ранените са четири човека, от които трима абитуриенти.

През миналата година са взети повече от 570 мерки от органите на МВР като в 145 от случаите са съставени протоколи за полицейско предупреждение за нарушаване на обществения ред от страна на нарушителите абитуриенти, съставени са повече от 70 акта и повече от 170 фиша на абитуриенти”, припомни Мария Ботева.