Иван Иванов поясни, че анализът е първият за тази година и дирекцията във Враца е избрана на случаен принцип да е първа в графика, а анализите в другите дирекции на МВР предстоят. Главният секретар не скри, че при анализа на отчета служителите са било леко притеснени и са поставили малко проблеми пред него. Накрая добави, че в скоро време отново ще посети колегите си от Областната дирекция на МВР - Враца.

Положителна бе и оценката на Директора на "Национална полиция" Христо Терзийски за работата на икономическата полиция в дирекцията. Той допълни, че очаква да се подобри още работата на пътна полиция и контролната дейност по пътищата, за да се осъществява правантивна работа с цел намаляване броя на загиналите в пътно-транспортни произшествия.

Директорът на Областната дирекция на МВР Янко Янколов заяви, че на този етап не са установени организирани групи, занимаващи се с разпространение на наркотици на територията на областта, но въпреки това ще се засили работата срещу разпространението на дрога в региона. По искане на главен комисар Иван Иванов, полицай №1 на Враца му предостави карта на всички населени места в областта с регистрираните престъпления на територията им и обема полицейското присъствие в тях. Такива карти главният секретар на МВР ще изиска от всички дирекции на полицията в страната.

По данни от анализа, през 2018 г. на територията на Областната дирекция на МВР не са допуснати действия на терористични организации и групи на територията на областта срещу български и чужди граждани, инфраструктурни обекти и обекти на държавната и местната власт. Осигурена е защита на населението и критичната инфраструктура.

В област Враца няма концентриране на бежански потоци, като има драстично намаляване на установените случаи на незаконно пребиваващи чужденци на в региона. Не са идентифицирани лица, издирвани за участие в тежки престъпления и съпричастност към терористични организации. Не са извършени взривявания, поръчкови убийства, отвличания с цел откуп, задържане на заложници, изнудвания спрямо представители на държавната или местната власт. Не са допуснати безредици или тежки нарушения на обществения ред.