„Искам да апелирам абсолютно граждани, но най-вече пушачите, нека да не изхвърлят угарки от цигари или клечки с кибрит в близост до суха растителност. Това е един голям процент от възникването на пожари. В момента към двете общини – Мездра и Роман има засадени около 36 хил. дка посеви, житни култури, на които предстои да бъде започнато прибиране на реколтата. Важно за земеделците и ползвателите е техниката, която влиза да извършва прибирането на реколтата да е изправна и да не създава образуването на искри.“

От службата напомнят, че юридическите и физическите лица, извършващи дейности в земеделските земи, са длъжни да поставят на видни места покрай площите с житни култури знаци за забрана на пушенето и паленето на открит огън в съответствие с Наредба № РД-07/8 от 2008 г. за минималните изисквания за знаци и сигнали за безопасност и/или здраве при работа (ДВ, бр. 3 от 2009 г.).

„Извършват се постоянни проверки в земеделските земи за спазване на изискванията за пожарна безопасност. При констатиране на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност спрямо гражданите ще бъдат предприемани административно-наказателни мерки“, каза още гл. инспектор Симеон Цанковски и съветва при забелязване на пожар незабавно да бъда подаден сигнал на тел. 112.