За да минимизират риска за своите работниците, те могат да предприемат организационни и технически мерки. Такива са промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия; промяна на работното време с цел избягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието; въвеждане на по-чести почивки; осигуряване на подходящо работно облекло и подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита; на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; топли напитки, напомнят от инспекцията по труда.

Задължение на работодателя е също да се осигури първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране при внезапно влошено здравословно състояние до медицинско заведение.

Проверките на ГИТ показват, че най-често работещите в закрити помещения сигнализират за работа при ниски и високи температури. Данните от контролната дейност в предходни години показват, че сигналите са единични.

При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие, най-често организационни - промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира.