© Община Монтана

Пред журналисти министър Стоянов заяви, че няма да толерира приемствеността в безделието на всички правителства в последните години по отношение на язовир Огоста. Инвестиционното предложение на германския инвеститор от Северна Вестфалия е възможност да бъде ремонтирана стената на съоръжението. По предварителни изчисления за това ще са необходими 30 милиона лева. За изграждането на самата фотоволтаична централа инвестицията е 1 милиард евро. По думите на министъра няма никаква пречка това да се случи в най-къси срокове. Плаващото съоръжение ще бъде разположено на километри от техническата инфраструктура и бреговете на язовира. Като площ ще заема 10 квадратни километра, което е приблизително половината от водната площ на „Огоста” и ще произвежда 1000 мегавата електричество. За изграждане на конструкцията ще се търсят местни производители. Министърът на икономиката съобщи, че инвестиционното намерение тази седмица е подписано от българска и немска страна. Сформирана е междуведомствена експертна група, която да набележи всички стъпки, през които трябва да се премине. Първата със сигурност ще е промяна на собствеността на язовир Огоста. Още през януари ще започне прехвърлянето й от Министерството на земеделието към министерството на икономиката, което ще бъде водещо в целия процес.

„Надявам се, че ще имаме шанс и няма да изпуснем възможността, която ни дава тази инвестиция", заяви кметът Златко Живков. Той припомни колко много обещания са чували хората от Монтана за ремонта на язовира през последните години и обясни, че именно заради това и за внасянето на повече яснота е инициирал тази среща.

„Ще направим всичко възможно инвестицията да бъде реализирана в най-близко време, подчерта министър Стоянов, още повече, че интересите на жителите на Монтана и на инвеститора за ремонт на язовира съвпадат.