Фотографиите са запечатали магията на природата през различните сезони. Богатството на цветове и запечатаните приказни кътчета грабват посетителя и го пренасят в света на непознатото и предизвикателното.

Уредникът на Градската художествена галерия Светла Дамяновска представи идеята за откриването на тази изложба. Тя заяви, че изборът не е случаен, тъй като месец октомври е преходен между лятото и есента и е най-богат на цветове и багри. Преобладаващите жълти и оранжеви цветове и нюанси напомнят за последните закачливи лъчи на лятното слънце преди настъпването на мрачните и дъждовни есенни дни.

Освен фотоизложбата, която е част от съвместните културни прояви на Градската галерия и на Читалищната библиотека, в творческия календар на градското читалище предстои среща на творците от Литературен клуб "Христо Ботев” с техните колеги от Роман. Срещата е посветена на 65-ата годишнина от създаването на клуба и издаването на алманах "Ескус" с творби на мездренски поети и белетристи.

Председателят на клуба Светла Дамяновска подчерта, че о създаването мъ досега в него са членували над 50 творци. Днес творците на словото са около 20 души. Прави впечатление, че сред поетите и писателите има и млади хора, което е добър знак, че словото е живо. Дамяновска отбеляза, че младите творци имат ново, различно мислене, нестандартни философски прозрения, които провокират различен поглед към света и към самите себе си.