В първите две издания на това иновативно културно събитие - през 2014 и 2015 г., тази основна цел на проекта беше изпълнена. Програмата на фестивалните дни включваше редица стойностни изяви, като например Дефиле на Музите на изкуствата, уъркшопове по "Живопис", "Изобразително изкуство и графити фест", "Народни и съвременни песни и танци", "Ромски песни и танци", концерти на най-добрите изпълнители от творческите работилници и т. н.

През 2014 г. Fee fest-ът беше закрит с атрактивния спектакъл "Криле в огъня" на Театрална група "ТЕМП" при Младежки дом - Враца с режисьор Георги Врабчев, а през 2015 г. - с концерт на популярния народен певец Илия Луков и на Aнсамбъл "Мездра".

В следващите години обаче Фестивалът на изкуствата "Магията на Мездра" постепенно изгуби своята идентичност и от тържество на българската култура, изкуство и духовност се превърна в апотеоз на халтурата, кича и простотията.

Върхът в това отношение бе миналогодишният кулинарно-музикален фестивал "Табиет Мездра", с който на практика стартираха традиционните Празници на културата "Мездра-май". По време на него на откритата сцена в центъра на града целодневно дънеше чалга и до късна доба на площада виеха като каняци и мятаха гюбеци новоизлюпени, световно неизвестни певачки и певачи със съмнителни гласови качества, както и залязващата звезда на сръбската попфолк музика Бобан Здравкович.

Тази година "под шапката" на Free fest "Магията на Мездра" отново са намерили уютен подслон знайни и незнайни представители на субкултура със съмнителна стойност. Като започнеш с музикантите от Gumzata Brass Show, та стигнеш до застаряващия сръбски певец Мухарем Сербезовски (69 г.) и босненския попфолк изпълнител Халид Муслимович (58 г.).

Така вместо български народни песни и танци на пъпа на Мездра отново ще звучат кафански югохитове от сорта на "Защо са ти косе побелеле, друже", "Рамо, Рамо", "Сине мой", "Рамаяна", "Мене е учило време", "Не троши сузе", гарнирани за десерт с "Нирвана кючек", "Токчета" и… "Те така".

Както обобщава с погнуса и омерзение Мартин Карбовски: "Яж чалга, пий чалга, сънувай чалга, чукай чалга - бъди чалга!"

Добре дошли в Чалгария 2019 - Free fest "Магията на Мездра"!