© Община Лом

Театралният огън бе запален от доайена сред артистите на читалищния драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ Милчо Борисов. Празнично настроение създадоха балерините от школата към читалището с ръководител Анна Иванова и деца от ОУ „Константин Фотинов“, които рисуваха, с ръководител Даниела Константинова. Фестивалът бе открит с представлението на „Службогонци“ по Иван Вазов на ломския драматичен театър.
През деня, венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка поднесоха НЧ „Постоянство 1856“, Община Лом и СУ „Димитър Маринов“

Театралният фестивал ще продължи до 29 септември и в него ще вземат участие състави от София, Стара Загора, Плевен, Свищов, Монтана, Алфатар, Берковица, Белене, Самоков, Костинброд, Козлодуй, Ботевград, Ракитово, Златица. Конкурсната програма откри Драматичен театър при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ - Свищов, с постановката „Всичко за жените“ от Миро Гарван.

Церемонията по награждаването на отличените състави и закриването на фестивала ще се състои вечерта на 29 септември, след края на постановката „Рибарски свади“ на Карло Голдони на театрален състав „Мара Пенкова“ при НЧ „Христо Смирненски 1889“ от Златица, която е с начален час 17:00.


Организатор на фестивала е Народно читалище „Постоянство 1856”, а съорганизатори са Съюзът на народните читалища и Община Лом.