© Община Монтана

В 12-ото издание на „Бабина душица“ ще участват писателката Силвия Томова, поетесата Еми Цветкова, проф. Николай Палашев. И тази година ще се включи емблемата на северозападното готварско майсторство Дедо Скръц (Цветан Дочев), придружен от голяма група от Враца. Георги Костодинов от Чипровци – професионален готвач и автор на книги на торлашки диалект. Той не само ще върти черпака, но и ще донесе свои книги –„Турлашка кухня“ с оригинални рецепти на местни ястия, написани на диалект в рими, пътеводител за балканското градче, „Кипровец - една забравена История“ - книжка за деца със стихове и картинки за оцветяване, финансирана по проект на Министерството на културата.

На фестивала „Бабина душица“ се очакват още гости от София и от Виена, както и местни кулинарни корифеи. „Общият брой на готвачите надхвърля 30. Както е известно за участие в конкурсната част на фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения така, както са готвели някога нашите баби – в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън.

Приготвената на място и донесената от читалищата храна ще бъде раздадена в памет на бабите ни, които са ни предали своите умения.“ – уточнява Ели Лозанова.