За предстоящото фестивално лято разказа художествният ръководител и хореограф на Ансамбъл Мездра Мирослав Аспарухов. Той заяви, че тази година наистина предстои много натоварен и сгъстен цикъл от изяви.

„На 27 юни заминаваме за румънския град Каракал до 1 юли. В същия ден, направо от там се отправяме за участие в конкурса „Наградата на Белград” в столицата на Сърбия, който ще продължи до 8 юли”.

Аспарухов допълни, че имат ангажименти към няколко населени места в общината и участие в традиционния фолклорен конкурс в с. Нефела. Най-важното участие на ансамбъла е в ежегодния конкурс в село Челопеч „Златен прах”, в който ще се изявят танцьорите от всички възрастови групи в школата.

Разбира се, четвъртото издание на международния фестивал„Фолклорната магия на Мездра” си остава най-голямото преживяване за всички. Мирослав Аспарухов заяви, че тази година в няма да има участие на страни от Далечния Изток, но затова пък градът ни ще се превърне в балканска фолклорна столица. Своето участие са потвърдили представителите на Румъния, Сърбия, Гърция, Северен Кипър, Грузия, Казахстан, Мексико и Индонезия.

Художественият ръководител на ансамбъла сподели в аванс, че предстои подготовката на 3 нови танца – два с конкурсен характер и един – любителски, с които ще се обогати репертоара на ансамбъла.

Тази година Мирослав Аспарухов бе избран за председател на Читалище „Просвета 1925”. За това, какво предстои пред новото ръководство на културното средище, Аспарухов каза, че за него най-важното е да накарат хората да влязат в читалището - било в библиотеката, било в залата за степ аеробика, било в репетиционната, защото културата и изкуството са навсякъде. В най-скоро време ще бъде създаден нов клуб по родолюбие, в който участниците не само ще се запознават непреходното културно наследство, но и ще пътуват, ще опознават и обогатяват кръгозора си. Целта на ръководството е да събере млади и талантливи хора, да изградят един наистина работещ и амбициозен екип.

В заключение, Мирослав пожела на всички самодейци красиво лято и успешен нов творчески сезон.