До този момент те получават по 2 лева, искането е да бъде 4 лева, защото 75% от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки. За обслужване на така наречените Covid рецепти искат да получават по десет лева на рецепта като признание за първа линия, защото те също имат пряк сблъсък с пациенти, които към този момент са заразени, освен това искат да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този момент допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената рецепта в последствие от фармацевта не се покрива от касата и е за сметка на фармацевтите.

Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се разберат фармацевтичният съюз и касата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Вече имат връзка и с регионалните си колеги, които са заявили готовност да ги подкрепят и освен това са на мнение, че искат оставката на управителя на здравната каса професор Петко Салчев, така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз.

"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред БНР.

"Нашите предложения не са само финансови, те са и организационни", коментира председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са искали тази среща да се състои преди да се изтекли сроковете на сегашния договор.

Източник: БНР