Припомняме, че на 20 декември миналата година Евгени Кучков показа своята необикновена изложба под наслов „Спасените картини”. Това бе първата по рода си изложба на реставрирани картини, което е показателно за неувяхващия творчески дух и културни традиции в Мездра.

За историята на второто издание на „Спасените картини” художникът разказа, че тази изложба е резултат на много време и много усилия. Както и преди, тези картини отново е открил по битаци, от напуснати и изоставени домове и са били в изключително лошо състояние. Сегашният им вид е постигнал с много усилия и вдъхновение, с търпение и с майсторлък, за да ги съживи отново с нов собствен живот. Тръпката му към реставрирането е основната причина, за да може днес да се видят в целия им разкош.

За повечето от „спасените” картини реставраторът няма информация за техните автори. Но тук са изложени 2 пейзажа – „Палермо” и „Сицилия” – дело на италиански художник, други два от известен швейцарски автор, една картина от Владимир Ганецовски.

Сред цялото това богатство могат да се видят и великолепните графики – „Църквата на Яне Сандански” на Димитър Атанасов и „Самотна пейка” на врачанския художник Христо Христов, както и още две с библейски сюжети от неизвестни автори.

Кучков разказа още, че последната му картина - „Св.Петър – рибарят”, е най-любимата му, и е изработена със смесена техника – зебло и масло. Той благодари на организаторите за възможността да покаже тези прекрасни творби и допълни :

„Аз се гордея с всяка една „спасена” от мен картина. Но има един момент, когато, не дай Боже, се срещна с ей този – Свети Петър, тези картини се опасявам, че ще имат лоша съдба. Според мен пак „ще наметнат старите дрипи” и ще се озоват там, откъдето са дошли – битаците, в контейнерите, на боклука...Защо? Защото в Мездра имаме кино, имаме шадраван, имаме централна гара, но нямаме галерия?! Ние сме от малкото градове в света, които нямат галерия. Т.е., ние не съществуваме”, каза с тревога художникът.

Зам.-кметът на община Мездра Нели Минева благодари на „виновника” за културната изява и му пожела да продължи да търси нови предизвикателства със същото вдъхновение, както и до сега. Кметът на Иван Аспарухов също поздрави художника и му пожела здраве и творческо дълголетие .