"Етнографската изложба, която отриваме днес, е знак на уважение към уменията на българката да създава красота в бита си”, каза по време на вернисажа Светла Дамяновска, главен експерт "Култура и Художествена галерия" в Община Мездра.

"Тази изложба ще ни разходи в една приказка, в чудния свят на багри и бодове, на кройки, костюми и подредби, сподели от своя страна кура̀торът на експозицията Милка Пухалска от Краеведското дружество. Красота, която може да се усети, да се докосне, да се пожелае и изживее с всички сетива, да вдъхнови и омагьоса, да те остави без дъх и думи.

Представените шевици и костюми, плетива и тъкани имат свой, единствен, разпознаваем и неповторим свят - света на красотата и майсторлъка, на сръчността, таланта и добрия вкус на българката.

Заръката е да не забравяме, че всичко тук - в бод и цвят, в шарка, в бримка и нишка, с обич е сътворено да векува", каза в заключение Пухалска.

За празничната атмосфера на събитието допринесе Мъжката вокална група "Калето" с ръководител Милчо Романски, която изпълни знакови народни песни от своя репертоар.

Етнографската изложба "От златните ръце на мездренчанката" може бъде разгледана всеки делничен ден до края на годината.