Те смятат, че ако на етикета на една пица пише, че са ни нужни 4 часа ходене, за да изразходим калориите от нея или 22 минути бягане за да изгорим натрупаните калории от един шоколад, ще внимаваме повече каква храна консумирате.
Според изследователите от университета Лафборо, този вид
етикетиране може да намали около 200 калории от средния дневен прием на
човек.
Количеството енергия в храните или напитките се измерва в калории (kcal). Мъжете се нуждаят от около 2500 kcal на ден, а жените около 2000 kcal.
Консумацията на повече калории, отколкото изгаряме, причинява затлъстяване, защото излишните калории се съхраняват като мазнини.
Именно чрез контрола на калориите и консумацията на храна, може да доведе до намаляване броя на хората с наднормено тегло.
Повече от две трети от възрастните във Великобритания са с наднормено тегло или затлъстяване.
А етикетирането на храната с примерно време за изразходване на
калориите, ще улесни хората да разберат какво ядат и ще ги подтикне да
правят по-добри избори при пазаруване.
Дали този метод за борба ще влезе и в България тепърва предстои да разберем.
Източник: vesti.bg