Според проф. Тодор Кантарджиев, ваксините срещу Омикрон действат и за новия вариант. "Хубаво е да има реваксинация наесен. В световен мащаб се лекуват последиците от ковид, а не самия той. Епидемичната обстановка това лято е добра. Климатичните условия предполагаха много кърлежи и комари, но заболяванията от кръвосмучещи не са много повече от предната година", обясни той.

Според него бум на лаймска болест няма. "Напиването на кърлежа, ако е 12 часа, не предава заболяването. Ако има рани или напукване по ръцете, кърлежът може да предаде хеморагична треска, така че да се получат сериозни усложнения. При многото валежи има сравнително неголямо увеличаване на лаймска болест и марсилска треска, това се дължи на антибиотиците. Нямаме повишаване на тези заболявания", посочи Кантарджиев.

Той поясни, че ентеровирусна инфекция се предизвиква обикновено в много горещи дни. "Това са чревни вируси, предизвикват висока температура и болки по мускулите и ставите. При децата е възможно да има и обрив - по дланите, по ходилата и в устата", разкри медикът.


Източник: dnes.bg