Пред съда Кирил Кирчев заяви, че и неговото желание е да отиде в Италия, за да съдейства на разследването и да докаже своята невинност. Според адвоката му Нацол Георгиев той няма нищо общо с тази престъпна група, а се занимава с легален бизнес – превоз на хора от Лом и северозападна България до Лече в Италия. Георгиев заяви, че неговият подзащитен не е принуждавал никого да се качва в микробуса му за курсовете към Италия и не е склонявал жени към проституция.

На 11 март Кирчев беше арестуван в Лом заедно с още двама мъже и една жена от крайдунавския град след издадена от властите в Италия европейска заповед за арест. След това прокуратурата издаде разпореждане за задържане за 72 часа, а на 15 март съдът взе постоянна мярка за задържане на четиримата заподозрени, които са обвинени в Италия в трафик на хора, противозаконно лишаване на свобода и склоняване към проституция. Предстои на друго заседание на съда да се реши дали останалите трима заподозрени също да бъдат изпратени в Италия.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Монтана прокурор Лили Илиева съобщи, че според данните на прокуратурата в Италия в продължение на 2-3 години в град Лече е действала престъпна група от един италианец и 21 българи, които доставяли от Българи жени за проституция. Дейността на групата е била следена от 2021 г. от полицията и прокуратурата в Италия, в разследването участвали и български полицаи. Ако обвиненията се докажат, заподозрените могат да получат от 10 до 30 години затвор в зависимост от тежестта на отправените към всеки от тях обвинения.