Учениците бяха запознати със статута на поддържан резерват "Ибиша". Той е разположен от 716 до 719 км по течението на река Дунав в Област Монтана, Община Вълчедръм. Площта му е 0,9 km2.

Островът се намира северно от Цибърската низина. Има удължена форма с дължина 3 км и максимална ширина от 0,55 км. Най-голямата му надморска височина е 41 м се намира в югоизточната му част и се издига на 3-4 м над нивото на реката. Изграден е от речни наноси, основно пясък и тиня и е обрасъл с топола.

На острова са разположени две защитени зони — „Остров Ибиша“ по Директивата за опазване на дивите птици и защитена зона "Цибър" по Директивата за опазване на природните местообитания, защитена местност "Остров Цибър" на северозапад и поддържан резерват "Ибиша" на югоизток.

В него гнездят редки птици, като бяла лопатарка, нощна чапла, малка бяла чапла, гривеста чапла, лопатарка, зелен кълвач, зеленоглава патица и др. Тук за първи път е установено гнезденето на стридояда по поречието на р. Дунав (през 1989 г.), както и гнездене на световно застрашения малък корморан и бялата лопатарка.

При наблюдението с бинокъл и зрителна тръба се идентифицираха специфичните особености на горепосочените защитени и редки видове птици.