Еко артът се провежда под формата на състезание между отбори. Тази година в събитието участваха 10 отбора с по 5 участника, а темата по която работиха бе „Сграда от бъдещето“. Всеки от отборите трябваше да направи проект по зададената тема и да си осигури нужните материали, които ще използва. Отредените два часа бяха напълно достатъчни, за да може всеки тим да изпълни своето задание, след което компетентно жури с председател Антон Трифонов – зам. кмет на община Белоградчик разгледа и оцени създадените проекти. А сред тях имаше много интересни, нестандартни и атрактивни хрумвания и решения – хотелски комплекси, игрални зали и развлекателни клубове и много други. В отборите активно се включваше по един родител или учител.

Представителите на организации и местния бизнес бяха осигурили и лично връчиха награди на всички участващи. Таня Тодорова – директор на Детския комплекс, връчи награда на отбора заел І-во място, който се състезаваше под номер две. Сред връчилите награди бяха и Антон Трифонов, Илиян Илиев – директор на ДГС – Белоградчик и Милена Иванова – председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Похвалната инициатива показа на практика, как когато се провокира мисленето, въображението и фантазията на подрастващите, те работят творчески, стават изобретателни и създават изкуство от вече употребявани и ненужни предмети.