© Търговско-промишлена палата – Враца

Събитието комбинира интерактивно обучение, сетивни преживявания и практически примери, адаптирани за ученици. Участниците се запознаха с основните принципи на Средиземноморската диета чрез кратка въвеждаща презентация и динамична мини-викторина с отговори „Да/Не“, която насърчи активното участие и дискусиите в залата.

Особен интерес предизвика сетивното предизвикателство „Разпознай храната“, при което учениците трябваше да познаят различни продукти, характерни за Средиземноморската кухня, използвайки единствено мирис и допир. Активността помогна на участниците да свържат храната със сетивата, културния контекст и ежедневните хранителни избори.

Кулминацията на събитието беше дегустационният кът „Вкусовете на Средиземноморието“, включващ сезонни пресни продукти. Учениците имаха възможност да опитат плодове, зеленчуци, ядки, маслини, хумус, пълнозърнест хляб със зехтин и балансирани комбинации за здравословна енергия през деня.

© ТПП–Враца

Събитието в Мездра е част от по-широките усилия на проекта MedDiet Go за насърчаване на устойчиви хранителни навици, свързване на образованието с местното производство и изграждане на основа за бъдещи клъстерни партньорства в агро-хранителния сектор. Проектът утвърждава Средиземноморската диета не само като хранителен режим, а като модел за здраве, култура и устойчиво териториално развитие.

Научете повече за проекта на сайта на Търговско-промишлена палата – Враца тук или на официалния сайт на проекта тук.