Окръжен съд – Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура – Монтана и защитата на обвиняемия В. П. В. запобой и грабеж на самотен възрастен мъж, но завиши предварително договореното наказание от 1 година „Лишаване от свобода“на 2 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“.През нощта на1 срещу 2 май 2021 г.В. П. В.влязъл в къщата на 80 годишния вдовец И. Б. С. в село Замфирово, община Берковица като употребил за това сила - блъснал го на земята и му нанесъл удари с метална тръба, след това го вкарал в къщата, завързал го за леглото и продължил да го души и бие с метална маша и бастун до 4 часа призори като го заплашвал с думите„Давай парите“, „Казвай къде са!“,„Ще те дотрепя!“. След като пенсионерът му посочил къде е скрил парите си – 1000 лева,В. П. В. ги взел и си тръгнал като на излизане по молба на възрастния мъж да му остави поне пари за хляб, му хвърлил 50 лева.

Още същият ден В. П. В. е бил задържан от служители на МВР, а на И. Б. С. е оказана медицинска помощ след нанесения побой и причинената му средна телесна повреда -счупване на дясна предмишница. С оглед на високата обществена опасност на престъплението – грабеж на голяма сума пари и многочасов побой на възрастен мъж,Окръжен съд отказа да одобри като противоречащо на закона и явно несправедливо предварително постигнатото споразумение между защитата на подсъдимия и прокуратурата за 1 година „Лишаване от свобода“ и го завиши на 2 години и 6 месеца затвор.

Пред съда В. П. В. – 31 годишен, с начално образование, безработен и осъждан, се призна за виновен и заяви , че доброволно подписва коригираното споразумение за 2 години и 6 месеца„Лишаване от свобода“ефективно за грабежа и 6 месеца затвор за влизане в чуждо жилище нощем със сила.Съдът наложи на В. П. В. едно общо, най-тежкото наказание – 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.