Той бе признат за виновен в това, че 26.04.2019 г. на път II-11 км.81+593 извън населено място в посока гр. Козлодуй - гр. Лом, при управление на лек автомобил "БМВ 330Д", нарушавайки Закона за движение по пътищата, управлявайки автомобила със скорост от 127.4 км/ч, при разрешената такава за категория "В" от 90 км/ч. извън населено място, по непредпазливост е предизвикал катастрофа, като е блъснал неправомерно преминаващия от дясна в лява лента мотоциклет "Сузуки Мародеро 800", управляван от В. П., вследствие на което е причинил смъртта му, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Враца осъди М. И. на две години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“. Съдът наложи на подсъдимия и наказание "лишаване от право да управлява МПС" за срок от две години от влизане на присъдата в сила и отнемане на свидетелството за правоуправление.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени от съда в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.