Смокините са деликатен и нетраен плод и обикновено се сушат или консервират под формата на конфитюри, за да могат да се консумират през цялата година. Турция е най-големият производител на сушени смокини в света, а Егейският регион е известен с различните сортове на тези удивителни и вкусни плодове.
Смокинята заема специално място в турския език и кухня. Въпреки че има много поговорки, които се отнасят до този плод, ето една, която може да погъделичка въображението на тези, които се интересуват от турския език.
Ако някога сте яли смокиня, ще знаете за хрупкавите семена на плода. Тази популярна турска поговорка буквално се превежда като "(нещото) е толкова мъничко, че не би напълнило семките на смокинята", което означава, че ситуацията е много дребна или незначителна (като например да ви се забият досадните смокинови семки между зъбите).
БГНЕС