© БТА

Експозицията показва пътя на тютюна от обработката на земята и засяването на семената, през създаването на разсада, оформянето на лехите, беритбата, сушенето и балирането му, чак до предаването на суровината във фабриките за цигари.

Представата за всеки един от процесите в етапите на отглеждане и обработка посетителите добиват от различни предмети на бита, включени в процесите, снимков и текстови материал.

Според уредника на музея Танер Чобанов, музеят в Ардино се отличава от съществуващите експозиции в различни краища на страната именно със своята изчерпателност. Идеята за създаване на музей на тютюна е част от Плана за развитие на родопската община.

„Тютюнът, произведен в Ардино, е бил един от най-висококачествените тютюни, най-ароматните и 80 % от производството е било за експорт в Австро-Унгария и Германия“, разказва Танер Чобанов. По думите му тютюн в родопската община започва да се отглежда от края на 19 век.

Първи започват да сеят в селата Ахрянско, Родопско и Бял Извор. Местните жители, които работели в съседна Гърция, криели семена тютюн в джобовете си, за да го пренесат в България.

„Правят го тайно, защото в края на 19 век в пределите на Османската империя било забранено да се сее тютюн от мюсюлманите. Това било привилегия само на гърците“, обяснява Танер Чобанов. И допълва, че през 1910 г. в Ардинско тютюн работят 59 села, като от тях има 1857 тютюнопроизводители, които произвеждат 347 700 кг тютюн годишно. Почти всяко семейство в региона се е занимавало с отглеждането на тютюн. В наши дни тютюнопроизводителите в община Ардино са единици.

„Тютюнът ни е бил основен поминък в продължение на над 100-150 години. Аз също съм израснал с него. Тютюнът е може би най-трудната култура за обработване. Цели 9 месеца хората са ангажирани с неговата обработка.

А в трите месеца, когато трябва да почиват, времето им е ангажирано с неговата продажба“, каза пред присъстващите на откриването кметът на Ардино инж. Изет Шабан. Той припомни, че заради спецификата на района, обработката на земята и цялата последваща дейност се е случвала основно с човешки труд и с помощта на животни - за оран.

Експозицията, посветена на тютюнопроизводството, предизвика интерес, като на откриването освен официалните лица бяха дошли хора от региона, произвеждали тютюн или работили в складовете, в които суровината се е приемала. Имаше дори и такива, които разпознаха свои приятели на снимковия материал.

А за да докоснат още повече посетителите до тютюнопроизводството, от музея в Ардино имат идеята да осигурят възможност гостите да се включат в някой от етапите по отглеждане, определяйки малка площ до сградата на музея на която ежегодно да се сее тютюн.

Източник: dariknews.bg