Заместник- председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Петър Вутов разказа за MedisNews, че инициативата е подета благодарение на фондацията „Стефан Стефанов” . именно тя е дала идеята за създаването на пилотен проект за влизане в училищата , за акцентиране върху влиянието на алкохола и на за забранени упойващи вещества при шофиране.

„За нас е важно точно преди баловете да акцентираме върху това зло на пътя – алкохол и наркотици, и тяхното въздействие” – допълни Петър Вутов.

Представителят на Асоциацията пострадалите при пътно-транспортни произшествия в България Любка Маринова допълни, че освен за алкохола и дрогата, ще обърне внимание върху използването на предпазните колани. Тя обърна внимание на учениците, че всяка година в България загиват по пътищата между 30 и 35 деца, което цял един училищен клас.

Основен акцент бе филмът който прожектирахме на учениците, който предизвика изключителен интерес и множество въпроси, тъй като историята показана в него, е по истински случай и показа защо не трябва да се употребява алкохол и наркотици и да се управлява автомобил.

След края на беседата, учениците имаха възможност да участват в симулативни игри, изпробвайки очилата, имитиращи въздействието н алкохола и дрогата.