Сокът от дюли снабдява тялото с множество минерали и микроелементи като калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор. Той е източник и на важните витамини РР, А, В и С. Освен това в 100 грама дюли се съдържат едва 38 калории, което прави тези плодове по-ниско калорични дори от ябълките. Заради богатото си съдържание на витамини, минерали, биоактивни вещества и микроелементи сокът от дюли помага срещу многобройни оплаквания като болки в гърлото, кашлица, пресипнал глас, възпаления на сливиците, стомашни спазми, подуване и газове, диария, запек, менструални болки, суха напукана кожа и кожни възпаления. Тъй като съдържат големи количества витамин С, органични киселини, пектин, цинк, амигдалин и дъбилни вещества, дюлите и сокът от дюли са много здравословни. Те понижават кръвното налягане и лекуват стомашно-чревни разстройства, спомагат за изглаждането и подмладяването на кожата.
Дюлите лесно се превръщат ликьор, като сокът просто се смеси с ром, водка и малко захар. По желание сместа се кипва за кратко и се добавят подправки (канела, ванилия, карамфил, кардамон и т.н.). Така получената ракия отлежава 2 до 4 седмици. Ракията забързва храносмилането и стимулира отделянето на храносмилателни сокове и ензими. Те спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки. 50-70 г ракия на вечер ще ви помогне да забравите за стомашните проблеми и да поддържате тегло в норма.
Източник: obekti.bg