В тазгодишното издание на Националния фолклорен събор "Де е българското" ще се включат повече от 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти от областите Враца, Монтана, Плевен и София. Заявки за участие са подали 35 танцови ансамбли и състави, народни хорове и вокални групи, представители на 18 читалища и на 7 пенсионерски и военни клубове, граждански сдружения и Центрове за работа с деца от 20 населени места в Северна и Западна България - Мездра, Враца, София, Своге, Червен бряг, Хайредин, Борован, Бели извор, Георги Дамяново, Говежда, Дърманци, Зверино, Згориград, Каменна рикса, Крушовица, Локорско, Нефела, Попица, Търнава и Чомаковци.

Участниците в събора, който няма конкурсен характер, ще се представят в три категории: Вокална музика - групово и индивидуално; Танцово фолклорно изкуство и Инструментална народна музика.

Специален гост изпълнител на XIV Национален фолклорен събор "Де е българското" ще бъде популярната народна певица Радостина Паньова. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба.

По време на събора ще бъде анонсиран носителят на традиционната Награда за родолюбие "Дядо Йоцо гледа".

Организаторите Ви канят да станете част от това емблематично за региона събитие, което се провежда ежегодно от 2006 г. насам!