
Новост в заявлението за производителите на плодове е отбелязването на годината на създаване на трайното насаждение.
“Целта на тази информация е събирането на база данни за създаването на регистър на трайните насаждения, за да не се налага всяка година фермерите да предоставят документи от агроном дали градината е встъпила в плододаване, дали е излязла или все още е плододаваща. Затова започваме събирането на тази първична информация. Тези от фермерите, които имат създадени градини, финансирани по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), със сигурност ще могат да посочат годината на създаване на трайните насадения.
Останалите, които ползват градини под аренда или имат доста по-стари градини, и нямат точна информация за създаването на градината, ще трябва да направят тази преценка заедно със своя агроном, за да могат да посочат годината на създаване на трайното насаждение”, уточни пред стопаните Аделина Стоянова.
За производителите на зеленчуци пък има друга новост в заявленията - те трябва да посочат дали културите, които отглеждат, се напояват.
“В случаите, които стопаните разполагат с документи, които им дават правно основание за ползването на тази вода за напояване, като например договор с “Напоителни системи”, договор със сдружение за напояване, удостоверение от басейновите дирекции, е необходимо тези документи да се приложат в заявленията за подпомагане. В случаите, в които стопаните имат все още неприключили процедури по изваждане на документи или сключване на договори за ползване на вода за напояване или нямат документи поради други причини, ако напояват, също трябва да отбележат тези площи като поливни", разясни директорът на Дирекция “Директни плащания”.
От тази година производителите на плодове и зеленчуци имат възможност да доказват реализация на произведените плодове и зеленчуци и чрез документи за преработка на тези култури на ишлеме.
“В тези фактури трябва да бъдат посочени видът на културата, която се преработва и количеството, което стопаните са предоставили за преработка, за да можем да съотнесем тези количества към тези, които изискваме за реализация по съответната култура”, коментира още Аделина Стоянова.
Източник: agri.bg