© Община Мездра

В момента френски език не се преподава в нито едно от учебните заведения в община Мездра, въпреки това целта на двете училища е да събудят интереса на децата към езиците и културата на различните страни.

„Ще им разкажем за френската култура и кухня. Връзката му с английския и българския език. Целта на днешното събитието е не само да запалим интереса към френския, а и към другите чужди езици. В момента английският е най-разпространен, но вече не е достатъчен за бъдещите поколения да се развиват и задължително ги съветваме да учат още един чужд език“, каза Йоана Константинова – учител по английски език в СУ „Иван Вазов“.

Двете учебни заведения бяха подготвили кратки презентация за градовете във Франция и езика. Учениците четоха стихове на френски, имаше викторина с въпроси, както и дегустация на характерните френски амюз буш, ордьовър с размера на една или две хапки.

По повод празника училищата получиха видео послание с поздрав от френското посолство в София и Френския културен институт. Той бе отправен от г-жа Клодия Калво - заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователно сътрудничество към Френския институт в България (Institut français de Bulgarie).

На събитието присъстваха Росенка Кабатлийска, старши експерт "Чужди езици" в Регионално управление по образованието – Враца, председателят на „Ротари клуб“ – Мездра инж. Евгения Христова, учители и директори от община Мездра.

Учениците в Средно училище „Иван Вазов“ имат възможност да изчуват френски език в допълнителни курсове след часовете. Те се провеждат по повод работата на училището по европейски проекти „Еразъм+“. Тази година учениците ще посетят Виена, Берлин, Париж и Брюксел.

Важни факти за френския език:

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света. Вече 22 години нашата страна е редовен член на световното франкофонско движение.

Френският език, заедно с английския, е единственият език, говорим на 5 континента и остава работен език в международните организации, в Европа и Африка.

Френският е майчин език на близо 80 милиона души и това го поставя на 11 място в световен мащаб сред 2000 езика и на 9 място със 200 милиона говорещи ако се вземе предвид и като втори език.

Над 250 милиона считат, че могат да го ползват. Извън статистиката, проведените проучвания показват, че френският е запазил позитивния си образ на полезен език, незаменим в много професионални сфери, но също така и на език здраво свързан с ценности и култура с универсално значение.

Френският език има привилегията да бъде считан за езикът на цивилизацията. Именно този негов статут спомага за световното му разпространение, за присъствието му в образователните системи и за неговото преподаване. 82,5 милиона ученици и студенти изучават френски език като чужд, 900 хил. преподаватели им осигуряват това обучение.