През 2021 г. Д.Г. се свързала по телефон с познатия й Р.И., който по онова време се намирал в Германия. Споделила му, че търси лек автомобил за закупуване. В тази връзка двамата провели няколко разговора по телефон и чрез чат в интернет приложение.

Впоследствие подсъдимият й заявил, че намерил автомобил, м. „Фолксваген“, на продажна цена от 2 500 евро. Обяснил на жената, че разговарял със собственика на превозното средство, с който подготвят необходимите документи за покупко-продажба. В допълнение изпратил й снимки на колата.

В изпълнение на постигнатата между двамата уговорка Д.Г. му превела исканата сума в левова равностойност от 4 900 лева по банков път. Р.И. й потвърдил получаването на парите и я уверил, че ги платил на продавача.

В действителност обаче подсъдимият похарчил сумата за свои нужди и прекратил кореспонденцията с Д.Г. без да й достави въпросния автомобил.

В хода на разследването на престъпното деяние е било установено, че изпратените на пострадалата снимки представляват изображение на случайно избран от него автомобил, който не бил обявен за продажба.

Подсъдимият признал за извършената от него измама и в рамките на няколко месеца върнал на Д.Г. 3 650 лева.

Наказателното производство на първата съдебна инстанция се проведе по реда на гл. 27 от НПК - съкратено съдебно следствие. Подсъдимият Р.И. прие всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Наложеното му от съда наказание при редукцията с 1/3 е две години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Окръжен съд – Враца.