На 2 декември 1891 г. е издаден Указ №626 на Княз Фердинанд, с които се утвърждава решението на VІ Обикновено Народно събрание за това Кутловска селска община да бъде преименувана в градска под название Фердинанд. От 2000 г. датата се чества официално и кметът на Монтана отличава фирми, допринесли за развитието и просперитета на града и общината.

"Органик БГ" - Долно Белотинци е семейна фирма, специализирана за производство на натурални биологични продукти. Стартира дейността си през 2006 година, когато е засадена 100 декара градина с ябълкови овошки. През 2012 г. започва производство на първия български натурален жив ябълков оцет. Продължават с експериментите и създават още 8 вида натурален оцет от малина, арония, шипка, нар, ягода, вишна, бъз и годжи бери. На международния панаир в Пловдив през 2017 г. фирмата е отличена с първо място в категория „Иновации” за продукта оцет от годжи бери.

"Полихром" ЕООД - Монтана е създадена през 2000 г. с основна дейност - доставка и продажба на строителни материали. Непрекъснато разширява асортимента и услугите, които предлага. Установява отлични взаимоотношения с някои от най-големите, в световен мащаб, производители на строителни материали като Knauf, Mapei, Sika, Bramac, Wienerberger и др. Предлага богата гама от продукти, които присъстват в целия процес на съвременното строителство.