В деня на кражбата, трите крадли влезли заедно в болницата и минавайки покрай отворената врата на кабинета по химиотерапия, видели семейство, което било задрямало от умора и тревога. Пенка и Елена останали в коридора да наблюдават, а Евгения бързо влязла и взела чантата на съпругата на болния мъж. Усещайки движение жена се събудила и успяла да види женски силует, след това разбрала, че чантата й я няма. Съпругът й направил опит да се обади на мобилния телефон на жена си, обаче той се оказал изключен.

Семейството смятало след химиотерапията да внесат в банката парична сума в размер на 14 650 евро. Тези средства били получени от мъжа за работата му в Нигерия, откъдето той се завърнал и започнал лечение Освен тази сума в открадната чанта имало две портмонета, диоптрични очила, секретни ключове и ключ от сейф, несесер с тоалетни принадлежности, мобилен телефон марка „Nokia“, както и 400 лева.

През март 2013 г. Евгения Василева беше осъдена от Врачанския районен съд като извършител на кражбата на две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. На крадлата беше наложено наказание „пробация“, както и да заплати солидарно с нейния баща обезщетение за имуществени вреди на пострадалата жена.

Досъдебното производство срещу помагачите на Евгения в извършването на кражбата – нейната майка и леля, се водело в отделно дело, защото след обира били неоткриваеми.

Елена Танева беше задържана в ареста близо осем месеца в периода м. юли 2014 г. – февруари 2015 г. През юни 2016 г., след обявяването й за общодържавно издирване, беше установена и Пенка Танева, като по искане на Врачанската районна прокуратура й беше наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Три години след кражбата в Онкологичния диспансер, след одобрено от съда споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимите и изцяло възстановени имуществени щети, на двете жени са наложени наказания. Пенка Танева получи две години „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от четири години, а Елена Тасева – „пробация“ със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години и подписване два пъти седмично, както и периодични срещи с пробационен служител.