36 тежки пътно-транспортни произшествия са регистрирани на територията на област Монтана през първите три месеца на годината. Загинали са 2-ма граждани, 57 са ранени. 77% от тежките катастрофи са на територията на РУ Монтана /28 ПТП/, 14% - на територията на РУ Лом /5 ПТП/, 2% - на територията на РУ Берковица /2 тежки ПТП/ и 1 % - на територията на РУ Вършец /1 тежко ПТП/. Двете жертви на тежки ПТП са загинали на територията на РУ Монтана и РУ Лом.

При тежките инциденти на пътя най-голям е броят на страничните сблъсъци между МПС - 7 бр., с 9 пострадали. Следват челните сблъсъци между МПС - 5 бр., 1 загинал гражданин и 14 ранени. През тримесечието 4-ма водачи са се блъснали в дърво, при което са пострадали 5 души. При ПТП-та са ранени 4-ма пешеходци. При 3 преобръщания на МПС-ва извън пътното платно е загинал 1 гражданин, а 3-ма- са ранени. Двама водачи са блъснали в крайпътно съоръжение, двама - в предпазна ограда, 2-ма са се преобърнали с автомобилите си на пътното платно, а двама са се ударили отзад. През тримесечието един водач се е блъснал в скат, блъснат е един велосипедист. Регистрирано е ПТП при блъскане на пътно превозно средство във влак, с един пострадал и сблъсък между МПС под ъгъл, с 4-ма пострадали.

Несъобразена скорост с пътните условия остава водеща причина за тежките ПТП в областта - 15 тежки ПТП. През тримесечието са регистрирани две отнемания на предимство на пешеходци.