От материалите по досъдебното производство става ясно, че Цветан често ходел в дома на Симеон Т. и му помагал в домашната работа. Двамата редовно посещавали заведение в ж. к. "Дъбника“, където идвал и Пламен. Обвиняемите били безработни и дължали пари на Симеон. Борчът на единия бил 20, а на другия 50 лева. През февруари тази година отношенията между тях и Симеон се влошили, като една от причините за това била свързана с невърнатите заеми. На 11 март двамата обвиняеми се напили солидно в квартална кръчма. Пламен казал на Цветан да идат в дома на Симеон да го пребият, за да не му върнат парите.

Двамата отишли до дома на възрастния мъж.Той ги поканил, донесъл чаши за всички, налял ракия и отишъл до кухнята за мезе. Тогава Пламен си сложил ръкавици, които били купени преди дни. Тримата пийвали и започнали да спорят. Симеон бил повален на пода с дървен топуз. Пламен го държал притиснат, а Цветан го мушкал, сменяйки няколко ножа, докато прерязал шията му и почти го обезглавил. Двамата озверели пияници били наясно, че са умъртвили Симеон. Те претърсили къщата за пари, но не намерили нито лев.

Пламен и Цветан предвидливо изхвърлили пепелника и чашите, с които пили ракията и старателно измили ножовете. После невъзмутимо се върнали в кръчмата да си допият.

Полицаите ги спипали в деня на подаване на сигнала на тел. 112. и след изтичане на срока за задържане, съдът им определил мярка „постоянен арест”. Оттам с белезниците скоро двамата ще бъдат доведени под охрана в съдебна зала, където ще отговарят пред закона за жестокото убийство, извършено заради два борча на обща стойност 70 лева.

Разпоредителното заседание по делото предстои да бъде насрочено в Окръжния съд във Враца