Същия ден обвиняемият се свързал с него в социална мрежа Фейсбук и в чат-разговор се уговорили да се видят. Вечерта, след 20 ч., П. дошъл в апартамента на Е., където по същото време се намирали трима техни познати. Ц. Е. поискал обяснения от С. П., обвинил, че го е злепоставил пред общи познати и започнал да му нанася удари с ръце и крака по главата и тялото.
Освен това отправял към него упреци, че го е „натопил“ в полицията и се интересувал за „канала“, от който се снабдява с наркотици, като заявил на С. П., че трябва да продава дрога като негов дилър. Побоят продължил пет часа, през които обвиняемият Е. системно нанасял удари на П.

Сутринта един от свидетелите на ставащото успял да убеди Ц. Е. да престане, като обещал да се погрижи за бития. Виждайки тежкото състоянието на С. П., той го закарал в болница в гр. Монтана, а междувременно информирал за това Ц. Е. Пострадалият бил оставен за лечение, като успял да се свърже с родителите си, които го посетили. Баща му веднага подал сигнал в полицейско управление за случилото се. С. П. бил разпитан от разследващите, като в показанията си заявил, че бил пребит от Ц. Е.
По-късно същия ден той споделил на родителите си, че се страхува от отмъщение от страна на лицето, нанесло му побой, който го бил заплашил да не го издава.

Няколко часа по-късно здравословното състояние на пострадалия С. П. се влошило и въпреки усилията на лекарите от МБАЛ - гр. Монтана, той починал. От изготвената по досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е видно, че непосредствена причина за смъртта на пострадалия е причинената закрита травма на главата с кръвоизливи под твърдата и меката мозъчни обвивки, довела до оток на мозъка, с вклиняване на малкия мозък в големия тилен отвор на черепа, и парализиране на жизнено важни мозъчни центрове. Освен това по различни части на тялото и главата на С. П. имало множество кръвонасядания и кръвоизливи, отоци, травми, рани и охлузвания.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.