Обектът със застроена площ от 3949 кв.м. и разгъната площ от 40 хил кв.м. е собственост на министерството на здравеопазването. Строителството е започнало през 1984 година, а строително-монтажните работи са прекратени поради липса на средства. В момента сградата се руши и е потенциално опасна.

“Тук е възможно да бъде изграден болничен комплекс с хотелска част. Считам, че общината ще бъде по-добър стопанин. Държавата не стопанисва добре имотите си. Дори няма възможност да ги охранява. Така е с хирургичния блок, казармите и бившия магазин "Валентина" в Монтана”, коментира градоначалникът.

Дълги години пустеещият хирургичен блок бе спряган за СПИН-клиника и дори за база на НАТО.

Сградата на старите казарми е собственост на Министерството на отбраната. Бившият министър Николай Ненчев обеща да я прехвърли на общината, но това не се случи. Тя се руши, а големият й терен пустее. Предадена е на Агенцията по приватизация за продажба на търг. До процедурата обаче ще се стигне ако се яви купувач. Пропусната е и възможността да се прехвърли безвъзмездно на общината с решение на Министерския съвет.
Засега няма заявен инвеститорски интерес и за жилищата на закритата авиобаза в село Габровница.

Камелия Александрова