© Община Видин

„Държавен архив – Видин отбелязва за 16-ти пореден път Международния ден на архивите. Мотото, което ни обединява днес със световната архивна общност, е киберархиви. Признанителни сме на всички, които са съпричастни и съдействат за изпълнението на нашата мисия“ – с тези думи се обърна към присъстващите началникът на отдел Държавен архив - Видин Светлана Кръстева.

Заместник-кметът Борислава Борисова също поднесе своите поздравления към екипа на културната институция: „Благодаря Ви, че събирате и съхранявате документалното ни наследство, което е ценно свидетелство за развитието на нашето общество. Вие възпитавате у младото поколение обич към родния край и уважение към нашите предци, традиции и обичаи.“ Борислава Борисова връчи на Светлана Кръстева поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков.

По повод Международния ден на архивите, за шеста поредна година, Държавна агенция „Архиви“ връчи отличителен знак на свои изявени служители. Сред удостоените е и главният експерт от Видинския архив Йорданка Костова.

По традиция бяха наградени дарители на Архива в няколко категории. За „читател, направил най-много посещения в читалнята“ бе отличена Маруся Петрова - монахиня в Раковишкия манастир, която е посетила Видинския архив 28 пъти през 2023 година. В категория „Приятел на архивите“ с грамоти бяха удостоени няколко институции и лица, подпомогнали дейността на Архива. Сред наградените бяха Община Видин, Общински културен институт „Дунав“ и редица други.

За „дарител, направил най-ценното дарение“ бе отличен д-р Румен Манов. По време на церемонията Манов направи и поредното си дарение за Държавен архив – Видин. То се изразява в две пощенски картички на Видин от началото на миналия век, както и списък от 1901 година на Видинското поборническо-опълченско дружество, в който има информация за всички опълченци и поборници от видинския край.

Фондът на Румен Манов във Видинския архив включва ценни документи от периода 1730-2023 година. В експозицията, която бе представена днес пред видинската общественост, е изложена част от ценните архивни свидетелства. Сред тях са планът на Видин от 1730 година – най-старият документ, който се съхранява в институцията; снимки и литографии на Видинския екзарх Антим I; албуми за историята на Трети пехотен Бдински полк и Шеста Бдинска дивизия; снимки от наводнението на Видин от 1932 и 1942 година и т.н.

На 9 юни се отбелязва Международния ден на архивите, с цел да се признае значението на съществуването на архиви и на професията архивист.

Източник: Община Видин