На 28.07.2021 г. обвиняемият И.Ц. управлявал лек автомобил по бул. „Европа“ в гр. Враца. Наближавайки пътен възел с ул. „Христо Ботев“, водачът предприел изпреварване на мотопед и завой надясно. При тази маневра той не осигурил достатъчно странично разстояние между двете превозни средства. Последвал удар, вследствие на който водачът на мотопеда – 68-годишният И.Г., паднал на пътната настилка.

И.Ц. спрял колата, отишъл при пострадалия и му оказал помощ. Пристигналият на място медицински екип транспортирал И.Г. до болница, където той бил приет с множество комбинирани травми.

Междувременно обвиняемият бил тестван за употреба на наркотични вещества с констатирана положителна реакция на канабис. При медицинското му освидетелстване той не отрекъл употребата на наркотика.

Независимо от предприетото лечение пострадалият И.Г. починал. Вещото лице е посочило, че причината за смъртта му е установена морфологична находка, която е пряка последица и се дължи на влошеното общо състояние на пострадалия от получените травматични увреждания при пътнотранспортното произшествие.

Техническата причина за автопроизшествието са действията на обвиняемия И.Ц., с които сам е поставил себе си и водача на мотопеда в невъзможност да предотвратят пътния инцидент. Налице е съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалия, който управлявал мотопеда без поставена на главата си защитна каска.

Престъпното деяние е извършено от обвиняемия в изпитателния срок на осъждането му по предходно дело.