Инцидентът при установяване на четиримата нападатели от органите на МВР беше квалифициран като дребно хулиганство. Ден след задържането им в поделението на МВР Враца те бяха представени пред Районния съд в града. Съдът обаче служебно е констатирал, че са налице данни за престъплението „хулиганство” по чл 325 от НК.

Това е усложнило казуса, поради което съдът е прекратил делото и изпратил материалите на Районна прокуратура за преценка. За извършеното дребно хулиганство се носи административна отговорност, задържане в поделенията на МВР до 15 денонощия или глоба в размер от 10 до 200 лева. Наложеното наказание при такива случаи не се счита за осъждане и не се вписва в бюрата за съдимост и в свидетелствата за съдимост.

Нарушенията по Указа за борба с дребното хулиганство обаче се отличават от престъплението "хулиганство", формулирано в разпоредбата на чл. 325 от Наказателния кодекс. Във втория случай извършеното деяние представлява престъпление. Често то се обозначава като "едро хулиганство" и се носи наказателна отговорност по смисъла на НК. Ако прокуратурата във Враца прецени, четиримата нападатели на феновете на „Лудогорец” може да бъдат наказани с лишаване от свобода до две години.