„Рано е за наблюдения върху т. нар. „дълъг грип”. Само на базата на една публикация не може да вадим генерални изводи. Този щам, с който сега се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последици. Всичко зависи от състоянието на организма”, каза той.

Кога ще е пикът на грипа и как да се предпазим

Доцентът уточни, че няма да се налагат регионални мерки за грип. „Имаше области, достигнали близо до въвеждането на противогрипни мерки миналата седмица. Това значи около 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемична обстановка трябва числото да достигне 250 – 300 души”, твърди той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. „Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени”, обясни докторът.

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.


Източник: dariknews.bg