Под неговото научно ръководство са защитили своите докторски дисертации и дипломни работи стотици утвърдени през годините здравни политици и мениджъри. Носител е на престижни награди за научна, експертна и обществена дейност – Златен Хипократ, Златна Панацея и Ескулап за големи заслуги за развитието на българското медицинско образование, наука и практика. Както и Златен медал на Министерство на здравеопазването, почетен знак на Български лекарски съюз, Златен медал за заслуги от Български червен кръст и други.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева изпрати поздравителен адрес до организаторите и призьорите: „Поздравявам всички призьори за приноса им към развитието на сектора и не се съмнявам, че техният пример ще привлече много млади хора съм благородната лекарска професия“.

Превенцията е най-доброто лечение – това бе мотото на събитието, което се състоя в балната зала на Hyatt Regency Sofia. В България едва една трета от хората извършват годишни профилактични прегледи, сочи статистиката.

В световен мащаб, както и у нас, хроничните незаразни болести са главна причина за смъртността и инвалидността – по данни на СЗО те са причина за смъртта на 41 млн. души годишно, тоест 71% от всички смъртни случаи.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртността – около 18 млн. души годишно, следват онкологичните заболявания – 9 милиона, болестите на респираторната система – почти 4 милиона и диабета – 2 милиона.

Безупречната селекция на участниците във форума бе направена от здравните организации, експерти и специализирани медии. Отново бяха излъчени на най-достойните в лекарската професия и в медицината. Специалните гости на събитието – д-р Станимир Хасърджиев от Национална Пациентска Организация, д-р Николай Болтаджиев от Центъра за запазване правата в здравеопазването, д-р Ваньо Видков от Столичната колегия на БЛС, Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Николай Диковски от фондация „Живот с Рак“, връчиха златните статуетки.

Ето и наградените:

1. Цялостен Принос в Медицината – Проф. Д-р Цекомир Воденичаров
2. Доктор на Годината – Иво Петров, Аджибадем Сити клиник, София
3. Най-добро качество в комплексната медицинска грижа – Д-р Росица Кръстева, МБАЛ Уни Хоспитал
4. Иновации и професионално признание в медицината – Д-р Георги Пейчинов, МБАЛ „Хигия“, Пазарджик
5. Иновации в мултидисциплинарния клиничен подход – Проф. Антони Филипов, УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, София
6. Професионализъм в Медицината – Д-р Иван Кузев, МБАЛ „Хигия“
7. Принос в диагностиката и оперативното лечение на редки неврохирургични и неврологични заболявания – д-р Николай Динев, ВМА, София
8. Клинично сътрудничество и работа в екип – Д-р Пламен Станев, МБАЛ „Хигия“
9. Иновации в лечението на Сухата Макулна Дегенерация – Д-р Илиян Шандурков, СОБАЛ „VISION“
10. Специална Награда на пациентите – Доц. Живка Стойкова
11. Доктор, на когото пациентите се доверяват – Д-р Веселин Даскалов, СОБАЛ „Пентаграм“, София
12. Най-предпочитан Общопрактикуващ Лекар – Д-р Лъчезар Томов, София
13. Професионално признание в здравните грижи – Мария Георгиева, Варна
14. Клиничен екип на годината – Център за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
15. Болничен мениджмънт на годината – МБАЛ УНИ ХОСПИТАЛ, Панагюрище
16. Новаторски Принос в Организацията и Лечението на Очните Заболявания – СОБАЛ „VISION“, София
17. Иновации и добри практики в медицината – СОБАЛ и МЦ ПЕНТАГРАМ, София
18. Принос за естетично здраве при лечение на придобити или вродени кожни дефекти – Доц. Дончо Етугов, Estetics&Dermatology
19. Best Consulting – UNIMED, България – Турция
20. Добри практики в грижата за пациентите – Първа Частна Манипулационна, Плевен
21. Международно признание – Д-р Павлина Патаринска, Ortho Smile Clinic.


Снимки Петко Михайлов