Дълги години подсъдимият живеел на семейни начала с Т. Т. Поради влошените отношения помежду им, по искане на жената, през 2018 г. Районен съд - Лом издал заповед за защита, с която С. Р. бил задължен да се въздържа от прояви на домашно насилие за срок от 18 месеца, било му забранено да приближава семейното жилище, намиращо се в с. Ковачица за същия срок, както и местоработата, местата за социални контакти и отдих на Т. на разстояние от 50 метра.

На 19 юли 2019 г. заповедта била надлежно връчена на подсъдимия.

Въпреки това, когато на 21август тази година подсъдимият забелязал жената да влиза в магазин в центъра на селото и да си поръчва кафе, той я последвал и седнал до нея на масата. Т. Т. го подканила да си тръгва и му припомнила за издадената ограничителна заповед. Подсъдимият, видимо пиян, започнал да вдига шум, да пее, след което започнал да обижда жената. Уплашена от агресивното му поведение, жената сигнализирала на тел. 112 и на място пристигнал патрул от РПУ - Лом, който задържал подсъдимия. Образувано било досъдебно производство по чл. 296, ал. 4 вр. ал. 1 Наказателния кодекс.

По искане на Районна прокуратура - Лом спрямо С. Р. била взета постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

След приключване на разследването, само една седмица след образуване на досъдебното производство, в Районен съд - Лом е внесен обвинителен акт, по който съдът постановил осъдителна присъда.