За особената атмосфера на празничния ден допринесоха представители от цялата страна на групата Български мотористи "Кан Аспарух 681", които направиха почетна обиколка на селото и се присъединиха към честването на двойния празник.

В словото си кметът на Долна Кремена Анюта Маньовска благодари специално на строителния предприемач Николай Христов, чиято фирма извърши втория етап от ремонта на православния храм "Св. св. Кирил и Методий", обновен със средства от Дирекцията по вероизповеданията, както и на майстора строител Димитър Цветков.

Приветствия към събралите се отправиха също кметът на Мездра Генади Събков и председателят на Общинския съвет Яна Нинова, която апелира да бъдем единни, за да успеем да направим България такава, каквато искаме да стане.

От името на Читалищното настоятелство Бистра Цолова връчи поздравителен адрес на Женската вокална група при НЧ "Просвета-1897" с ръководител Кръстьо Стефанов, прославила Долна Кремена на национални и регионални фестивали.

Празничната програма започна със стихотворението на Ивайло Балабанов "Похвално слово за българката", изпълнено от Цветослава Атанасова.

Освен самодейките от долнокременското читалище, за хубавото настроение на присъстващите се погрижиха талантливите възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие в Мездра - Вокална група „Детски свят” с ръководител Анета Петкова, мажоретният състав с ръководител Христина Стоянова и младите певчески дарования Борислава Стоименова, Ванеса Богданова и Йоана Лиловска.

Чак до икиндия на площада се виха народни хора и танци, поднесени от инструменталиста Цветомир Дамянов.