© МТСП

Експозицията беше открита от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, който отбеляза фундаменталното значение на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) и неговите членове за развитието на сектора на социалната и солидарната икономика. "Вашата дейност е основана на ценности като солидарност, споделен интерес, демократично управление и инвестиция в човешкия капитал. Върху тях се градят и основните политики, развивани и прилагани от нашето министерство“, каза министър Иванов.

Председателят на НС на ТПК Владислав Лазаров благодари за осигурената възможност историята на организацията да бъде представена пред екипа на МТСП, успешното партньорство с който допринася за развитието и модернизирането на кооперациите. "Вече 105 години Съюзът успява да запази и развие истинската си същност – да бъде национално обединение на трудово-производителни кооперации, трудово-производителни кооперации на хора с увреждания и други кооперативни организации в България“, подчерта той.

Част от историческите документи в експозицията отразяват съвместните инициативи през годините между министерството и НС на ТПК. Една от тях е партньорството в организацията на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика –най-мащабното по рода си събитие в Югоизточна Европа.

Предстои изложбата, отразяваща историята и настоящата дейност на НС на ТПК, да бъде представена и в регионалните центрове за развитие на социалната икономика. Те са изградени по проект "Развитие на социалната икономика“, изпълняван с инвестиции по Националния план за възстановяване и развитие.