От ИАРА – Монтана увериха, че осъществяват надежден контрол със съдействието на МВР. Откакто е влязла забраната от 15 април досега са извършени 60 проверки. На нарушители са връчени 8 акта. 4 от тях са за стопански риболов на язовир „Огоста. Два акта са за търговия и два са на известните Пламен Т.- Видрата и Петър П. за по 2000 и 1000 лева .

В районната прокуратура в Монтана са образувани 5 досъдебни производства срещу извършители на незаконен риболов.

Мераклия да налови повече риба с парашут също е заловен и глобен. „Не споделям мнението на хората от ловно- рибарското сдружение, че ние не се справяме, имаме 4 служители и за последната година – година и половина свършихме доста работа. Заловили сме много бракониери с хрилни мрежи. Досега няма осъден“, призна Ростислав Василев, гл. инспектор отдел „Рибарство и контрол“- Западна България към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Монтана. Глобите са от 1500 до 3000 лева.

Според Стилиян Герасков от Националния ловно- рибарски съюз сдруженията в страната са над 130 . Освен, че зарибяват те заселват и над 150 000 диви птици. Ежегодно се организират риболовни турнири,за да могат и децата да захвърлят временно телефоните и таблетите и да се докоснат до природата. Работим с децата и се стремим да ги върнем към богатството на дивия свят, към естествения начин на живот, допълни Цветков. На 1 юни тази година е риболовното състезание за подрастващи на езерото в парк „Монтанензиум“- Монтана.