© БГНЕС

Проф. Цоков обясни, че на зрелостните изпити по БЕЛ се е получил най-високият резултат в исторически план. 58.48 точки е резултатът по БЕЛ, който е с няколко десети по-добър, получен през 2008 г.

Това е сериозен успех за учениците, учителите, на директорите, регионалните управления, отчете министърът.

Намаляват със 7% слабите оценки, увеличават се много добрите оценки. Над 6% са отличните оценки. Много положителна тенденция е, че на ДЗИ по Математика е нараснал резултатът на учениците с 15 точки, а по Английския език и Биология с 10 точки. Близо 13% са зрелостниците, получили отлична оценка по Математика.

За изпитите за придобиване на професионална квалификация, успехът на зрелостниците достига много добър (4.51).

По отношение на НВО след 4 клас - средният брой точки по БЕЛ е 72.06, което съответства като оценка много добър (4.97), а по математика за 4 клас - 70.53 точки. 15 570 ученика имат отлични оценки по БЕЛ и математика след 4 клас.

Резултатите са постигнати при сегашната скала на оценяване на матурите, както и при същата сложност на задачите както за ДЗИ, така и за НВО.

Проф. Галин Цоков открои причината за успеха на зрелостниците и децата след 4 клас на матурите - добрата работа на учителите чрез мотивацията на учениците, с допълнителната подготовка за матурите. В 12 регионални управления са проведени пробни изпити като ДЗИ и НВО, подкрепени са учителите методически. Друга положителна тенденция е, че се провеждат пробни изпити, както и допълнителна подготовка за матурите след 4, 7, 10 и 12 клас.

"Това е една малка крачка напред в подобряване на училищното образование", доволен е проф. Цоков от резултатите на ДЗИ и НВО от страна на учениците. Предстоят още два изпита - външно оценяване за 10 клас и след 7 клас, като министърът пожела на учениците да са спокойни уверени в себе си.


Източник: news.bg