© ОбА-Монтана

Той уточни, че прокуратурата и полицията имат готовност за проверка на всеки един постъпил сигнал и призова гражданите, които забележат някакво нарушение, свързано с предстоящите избори на национален и европейски парламент, да съобщават в прокуратурата или полицията.

Сигнали за купуване на гласове или други нарушения не са подавани до момента нито в полицията, нито в Районната избирателна комисия, съобщиха представителите на двете институции.

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов, който беше домакин и инициатор на срещата, призова отговорните за изборите да направят всичко възможно, за да се гарантира честен вот в региона на 9 юни.

От Областната дирекция на полицията в Монтана съобщиха за БТА, че за парламентарните избори през април 2023 година в региона имаше 60 сигнала за купуване на гласове и други избирателни нарушения, по които бяха образувани 12 досъдебни производства. За местните избори през октомври и ноември 2023 в областта имаше над 150 сигнала за купуване на гласове, корпоративен вот, изборен туризъм и други изборни нарушения, по които бяха образувани 25 досъдебни производства.